Sunday, 21 April 2013

PUNCTUATION FOR FIRST YEAR STUDENTS

PUNCTUATION
Punctuate the following lines.
1. mr steward looked embarrassed i m afraid i m not at liberty to tell you that he said however i assure you the organization is of international scope
Ans. Mr. Steward looked embarrassed. "I'm afraid I'm not at liberty to tell you that.", he said. However, I assure you, the organization is of international scope".
2. now youre coming to something son he said as he pushed down the top wire so that he could cross the fence this is something i want you to see
Ans. "Now, you're coming to something, son," he said as he pushed down the top wire so he could cross the fence. "This is something I want you to see!"
3. the towns empty but we found native life in the hills sir dark people yellow eyes martins very friendly we talked a bit not much they learn english fast
Ans. "The town's empty, but we found the native life in the hills, sir. Dark people. Yellow eyes. The Martians. Very friendly. We talked a bit, not much. They learn English fast. 
4. well you didnt have to snatch my pocketbook to get some suede shoes said mrs luella bates washington jones you could have asked me
Ans. "Well, you didn't have to snatch my pocketbook to get some suede shoes", said Mrs. Luella Bates Washington Jones. "You could have asked me". 
5. i was seen with the pocketbook who saw me mr manana the harness man saw you pick up the pocketbook
Ans. "I was seen with the pocketbook? Who saw me?". "Mr. Manana, the harness man saw you pick up the pocketbook".
6. life is like a race jorkens went on in which they tire after a while and sit down or get interested in something else instead the man who keeps on wins the race
Ans. 'Life is like a race.' Jorkens went on, 'in which they tire after a while and sit down, or get interested in something else instead. The man who keeps on wins the race.'
7. does your throat hurt you added the mother to the child but the little girls expression didnt change nor did she move her eyes from my face
Ans. "Does your throat hurt you?" added the mother to the child. But the little girl's expression didn't change nor did she move her eyes from my face. 
8. if they fail they are expected to bring the case before the qazi to seek justice but in the present case the parents have agreed to get my bloodshed for the trash of this world
Ans. "If they fail, they are expected to bring the case before the Qazi to seek justice. But in the present case, the parents have agreed to get my blood shed for the trash of this world". 
9. do you not perceive answered the camel man i wished to show you that what is good for camels in not therefore good for poor old men and women
Ans. 'Do you not perceive?' answered the camel-man. 'I wished to show you that what is good for camels is not good for poor old men and women.' 
10. all the crops finished nothing left he said but the gongs were still beating the men still shouting and margaret asked why do you go on with it then
Ans. "All the crops finished. Nothing left," he said. 
But the gongs were still beating, the men still shouting, and Margaret asked: "Why do you go on with it, then?"
11. i have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed we hold these truths to be self evident that all men are created equal
Ans. I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: "We hold these truths to be self-evident; that all men are created equal."
12. i want you to understand me Dell he said nothing like a haircut could make me careless for you but if you ll open that you may know what i felt when i came in
Ans. "I want you to understand me, Dell," he said. "Nothing like a haircut could make me careless for you. But if you'll open that, you may know what I felt when I came in."


No comments:

Post a Comment